Protein och Proteinpulver – Kroppen behöver protein för att bygga muskler

Protein hittar du i första hand i kroppens vävnadsceller men även delar av immunförsvaret, enzymer och hormoner består av protein. Protein består av 20 aminosyror, varav 8 är s k essentiella dvs. att kroppen inte själv kan framställa dessa, utan måste tillföras via kosten.
Även fast protein kan lagras i musklerna, är det ingen garanti för att få större muskelmassa. För att få detta krävs fysiskt träning och att din kost har rätt energibalans samt proteininnehåll.
Vegetabiliskt protein får vi i oss från potatis, spannmål, ärtor och framförallt bönor. Animaliskt protein kommer, precis som namnet låter, från olika djur i form av mjölk, kött, fisk och ägg.
Däremot kan vi inte få i oss alla de essentiella aminsyrorna som krävs för att bygga upp proteinet i kroppen enbart genom enskilda vegetariska livsmedel, vilket betyder att om du äter en ren vegetariskt kost måsten den vara välplanerad och varierad för att undvika bristsjukdomar.
Personer som tränar mycket och/eller hårt använder sig ofta av olika kosttillskott i form av proteinpulver för att maximera sin muskelmassa och för att det är svårt att få i sig så höga proteinmängder som krävs vid hård fysisk påfrestning enbart genom normal kost.
Dessa proteinpulver är ofta tillverkade av vasselprotein som är en animalisk produkt (förstadie till ost). De är ofta smaksatta med t ex choklad, vanilj eller jordgubbsarom och ska blandas med antingen vatten eller mjölk.

Tillverkarna av dessa pulver rekommenderar att man dricker en dos på morgonen, en efter träning och ytterligare en dos under dagen för att uppnå maximal effekt vid träning.