Kolhydrater – Behövs för att orka träna

För att beskriva kolhydrater så enkelt som möjligt så är det allting som inte är protein, fett eller alkohol. Kolhydrater finns i form av socker eller stärkelse i bl a potatis, flingor, pasta, gryn, ris, mjölk, godis, chips, frukt och grönsaker. Det vill säga det mesta som inte enbart är kött. Av ett gram kolhydrater får man ut ca 4 kcal energi.
Det finns olika sorters kolhydrater, snabba samt långsamma.
De snabba kolhydraterna har ett högt GI (glykemiskt index) medan de långsamma har ett lågt glykemiskt index.
Snabba kolhydrater får du i dig via t ex godis, sockerrika drycker (läsk, saft) och marmelad, medan exempelvis ris, baljväxter och pasta ger dig långsamma kolhydrater (lågt GI).
De flesta kolhydrater kommer alltså från växtriket, och de viktigaste finns i stärkelse, sockerarter samt kostfiber.
Väl inne i din kropp används kolhydrater till uppbyggnad av celler, bildning av upplagsnäring och ingår dessutom som en viktig del av din ämnesomsättning.
Mestadels omsätts kolhydraterna till glukos för att kunna ge cellerna den energi de behöver. För att ha en näringsreserv bildar kroppen glykogen i levern. Om det uppstår näringsbrist i kroppen kan glukos även bildas från glycerol, aminosyror samt mjölksyra.
De kolhydrater som mer eller mindre opåverkade når tjocktarmen brukar kallas för kostfibrer. Dessa är viktiga för av man ska kunna ha en normal tarmfunktion och du finner dem oftast i vegetabiliska cellväggar som mestadels är uppbyggda av olika fibertyper som cellulosa, hemicellulosa, lignin och pektin.
Du blir också mättare av fiberrika livsmedel då du måste tugga mer vilket leder till att salivavsöndringen ökar och vatten binds i magsäcken. Som extra bonus är fiberrik kost även bra för dina tänders hälsa.