Koffein – Hjälper dig gå ner i vikt

Den molekyl som kallas koffein tillhör samma grupp där även teofyllin och teobromin ingår, Puriner.
Koffein återfinns naturligt i 63 olika växter och de i världen mest använda är kaffebönor, kakao, te och guarana. Växter är de vanligaste källorna för koffein, men koffein kan även tillverkas industriellt och får då en något bittrare smak.
Koffein är en legal men beroendeframkallande drog, i likhet med t ex alkohol och tobak, och finns förutom i de populära dryckerna kaffe och te även i olika viktminskningspreparat och energizers.
Effekterna av koffein är att hjärnan stimuleras, man blir vaken,aktiv och trötthetskänslor minskar (man behöver dock sova lika mycket, koffein minksar alltså inte ens sömnbehov). Även hjärtat påverkas och börjar slå snabbare samt kraftigare. Metabolismen ökar vilket i sin tur leder till att fler kalorier bränns.

Anledningen till att alla dessa saker händer i kroppen beror på att koffeinmolekylen har stora likheter med receptorn Adenosin som reglerar den elektriska aktiviteten i cellerna och i fall adenosinhalten i cellerna störs, störs även cellens aktivitet. Då koffeinmolekylen är så pass lik adenosin störs alltså dess balans i cellerna och därmed också den elektriska aktiviteten, varpå koffeinets effekter visar sig.
Även om högkonsumenter som brukat koffein under en längre period kan uppleva abstinensbesvär då de slutar är inte koffein fysiskt beroende framkallande.