Grönt te – Gå ner i vikt med denna dryck.

Till skillnad från det svarta teet som vi i västländerna är mest bekanta med, så genomgår det gröna teet ingen jäsningsprocess utan torkas direkt efter skörd (dock kommer teerna från samma sorts buske). Pga detta bevaras flera nyttiga ämnen och flera hälsosamma effekter har kunnat påvisas från grönt te.

Precis som vanligt svart te innehåller det gröna teet en del koffein, men även theanin som är en balanserande aminosyra med en lugnande effekter i form av kosttillskott.
Grönt te finns förutom som löste, även på kapsel i koncentrerad form. Dessa bör dock inte intas i för stora mängder då det finns en rapport om ett fall där levern har påverkats i samband med ett för högt intag av kapslarna (Detta gäller dock inte de tabletter som endast innehåller rent theanin).

Det finns även forskningsstudier (gjorda på möss) som visar att grönt te kan förhindra att man drabbas av bl a hudcancer. I det länder där det gröna teet är särskilt populärt, då farmförallt i asien, är också flera olika cancerformer mindre vanliga än hos oss i väst.
Det som tros spela den mest avgörande rollen för teets skyddande effekt mot hudcancer är i första hand det stora innehållet av antioxidanter.
Flertalet tidigare forskningsstudier har påvisat att det är vissa ämnen, s k polyfenoler, som angriper cancercellerna och kan därmed minska tillväxten av nya blodkärl kring tumörerna.
Om man föredrar grönt te som dryck framför kapslar, så bryggs detta på samma sätt som det vanliga svarta teet.