Ephedra – Effedrin liknande viktminskningssubstans

Ephedra (Ephedra Sinica eller Ma Huang) har används inom traditionell Kinesisk medicin i över 5000 år och har ibland kallats världens äldsta medicin.
Nuförtiden används ephedra över hela världen som medicin mot bl a astma, allergier, förkylningar och hög feber. Här i västvärlden känner vi nog mest till det som en energizer eller bantningspreparat.
Då ephedra är en växt, innehåller den inga kemikalier, utan det är ämnet efedrin som ger den alla dess positiva effekter.
Efedrin genererar ett väldigt kraftigt energirus samt stimulerar fettförbränningen. Till skillnad från många andra energizers och bantningspreparat så verkar effekten av ephedra i 7 till 10 timmar, vilket är ganska lång tid.
Effekten man får av ephedra påminner om vår egen kropps adrenalin eller den kemiska kusinen amfetamin, och kan därför vid högre doser och användning under långa perioder förmodligen bidra till liknande skador som uppstår vid amfetaminmissbruk.

Ephedra säljs på internet antingen i kapsel eller som torkad ört. På de torkade örterna kan man brygga ett uppiggande te som alternativ till kaffe.

Som läkemedel kan du hitta efedrin på Apoteket i t ex hostmedicin, näsdroppar (avsvällande effekt) och astmamediciner (bronkitvidgande).

Ephedra skall aldrig användas om du är gravid, har hjärtsjukdomar, högt blodtryck eller diabetes. Kombinera inte heller ephedra med astmamediciner eller MAO-innehållande läkemedel.
Ephedra skall inte användas under längre period än 2 månader i streck.

Ephedra som innehåller ämnet efedrin är sedan den 1/9 2005 klassat som läkemedel av Livsmedelsverket, oavsett källa och användning.
Riksidrottsförbundet och IOK betraktar efedrin som doping.